Phone
Маєте
запитання?

(044) 227-18-33

Кров, поза кров'яним  руслом швидко згортається, стає непридатною для гематологічного дослідження . Взята у пацієнта кров повинна бути стабілізована так, щоб за час від моменту забору крові до виконання аналізу, на гематологічному аналізаторі, клітинний склад крові та характеристики клітин  залишалися незмінними, тому лабораторіями використовуються антикоагулянти для збереження рідкого стану крові .

 

   ЕДТА ( К3ЕДТА і К2ЕДТА ) - переважний антикоагулянт при підрахунку формених елементів крові з використанням автоматичних гематологічних аналізаторів . Використання Na2ЕДТА не рекомендується внаслідок його поганої розчинності  в крові. Механізм дії - ЕДТА, вступаючи в комплекс з кальцієм, зв'язує іони кальцію і блокує каскад реакцію згортання крові, в результаті  чого протягом перших 1-5 год після забору у крові відбуваються мінімальні зміни клітинної морфології. В проміжку від 5 до 30 хвилин відбувається тимчасова адаптація тромбоцитів до антикоагулянту та їх агрегація, що може призвести до їх помилкового зниження в пробі крові. При використанні антикоагулянту К3ЕДТА час адаптації істотно знижується.

 

   При застосуванні ЕДТА, до лабораторій висуваються наступні вимоги:

  • Концентрація ЕДТА у взятій крові повинна бути постійною;
  • Необхідно суворо дотримуватися об’єму взятої крові. Недотримання цієї умови, а також недостатньо ретельне  перемішування крові призведе до зміни кінцевої концентрації антикоагулянту у взятій крові, що може спричинити  появу мікросгустків, неточне визначення концентрації  клітинних елементів, спотворення морфологічної структури клітин.

 

   Ці вимоги ідеально виконуються при застосовуванні систем для забору крові з капіляром, так як вони точно виконують функцію дозування крові для певної концентрації  ЕДТА .

 

  Не слід використовувати пробірки з випареним  розчином ЕДТА, приготовані в умовах лабораторії. При випаровуванні на дні пробірки утворюються великі кристали ЕДТА, які дуже повільно розчиняються у крові. Це може призвести до утворення фібринових ниток у верхній частині проби крові. Існують пробірки з сухим напиленням ЕДТА . Особливості технології приготування цих пробірок призводять до рівномірного розподілу ЕДТА по стінках .

  

 Таким чином, потрібно відзначити, що системи  для забору крові з капіляром та антикоагулянтом ЕДТА, являються одним з оптимальних інструментів для забору  капілярної крові.

 

  • Опубліковано : Labix
  • 09.02.2013
  • Категорія: Статті
  • Коментарі: 0